Priprema se skup o inovacijama Kina–CIEZ

Vesti

U Ministarstvu spoljnih poslova Vlade Republike Srbije danas je održan brifing u vezi sa organizacijom četvrte ministarske konferencije o inovacijama Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koja će se, pod nazivom „Joint Vision for Innovative Future“, održati u Beogradu 8. i 9. oktobra.

Foto: Vlada Republike Srbije

Pripremni sastanak su vodili državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, u svojstvu domaćina predstojeće konferencije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ambasada zemalja mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, odnosno formata „17+1“, i to Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, NR Kine, Poljske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Crne Gore i Češke.

Pored toga, u razgovoru su učestvovali predstavnici drugih ministarstava i institucija uključenih u organizaciju pomenutog događaja – predstavnici Vlade Srbije, Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Kabineta ministra rudarstva i energetike/nacionalnog koordinatora Srbije za saradnju Kina-CIEZ i Privredne komore Srbije.

Prisutni su detaljno upoznati sa tokom priprema i do sada utvrđenim elementima konferencije, u okviru koje je, pored ministarskog sastanka, predviđen i odvojeni biznis forum pod nazivom „2nd Innovation Talk Conference“.

Zemaljama koje još nisu zvanično potvrdile svoje učešće upućena je molba da to učine, u cilju što efikasnije i kvalitetnije pripreme konferencije.

Prisutni su upoznati i sa tim da je, pored ministarskih delegacija, na konferenciji predviđeno učešće i predstavnika industrijskih i naučno-tehnoloških parkova, poslovnih inkubatora, univerziteta, kompanija i startapova iz oblasti veštačke inteligencije, sajber bezbednosti, pametnih gradova, železnica, e-trgovine, robotike i drugo, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Milisav Pajević