Prijem za predstavnike međunarodnih ekoloških zajednica u Kragujevcu

Srbija | Održivi razvoj

U partnerskoj organizaciji udruženja Eko fan kamp i Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj (CEOOR) iz Kragujevca i ekološke organizacije Janun iz Hanovera realizuje se projekat posvećen klimatskom promenama u okviru kojeg u Kragujevcu gostuju predavači iz Nemačke, Malavije i Grenlanda. Tim povodom Zoran R. Prokić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine organizovao je prijem za predstavnike međunarodnih ekoloških organizacija.

Grad Kragujevac kontinuirano podržava i prati rad lokalnih ekoloških organizacija koje se svojim poslom bave na veoma odgovoran način a poseta predstavnika organizacija iz Nemačke, sa Malavije i Grenlanda potvrđuje tu činjenicu. Tema projekta tiče se klimatskih promena i čini se da je njegovo predstavljanje u veoma aktuelnom trenutku s obzirom na to da je u toku izrada nacrta novog zakona o klimatskim promenama na nacionalnom nivou, rekao je na prijemu član Gradskog veća, Zoran R. Prokić i dodao da je Grad Kragujevac ove godine izdvojio tri miliona dinara za finansiranje lokalnih ekoloških organizacija.

O klimatskim uslovima i problemima sa kojima se susreću ljudi na različitim stranama sveta usled klimatskih promena i uticajima koje one imaju na populaciju, govorili su predstavnici ekoloških organizacija sa Malavija i Grenlanda. Od negativnog uticaja perioda velikih suša na južnoj do globalnog otopljavanja glečera i nepovoljnih uticaja različitih vetrova na severnoj zemljinoj hemisferi neke su od klimatskih promena koje mogu biti veoma drastične i jake.

Glavni cilj projekta je podizanje svesti o klimatskim promenama. Pitanje klimatskih promena je globalno pitanje čijem rešavanju ili umanjenju posledica bi trebalo zajednički da pristupimo i da sve zemlje sveta budu u tome angažovane ali istovremeno i da ukažemo da je moguće delovati pojedinačno, rekao je Džozef Kenson Sakala, menadžer projekta iz Malavija.

U okviru realizacije projekta u Kragujevcu organizuje se veliki broj ekoloških aktivnosti, radionica za učenike osnovnih i srednjih škola kao i za studente Univerziteta.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević