Prijavite se za VELUX nagradu “Bringing light to life“

Foto: VELUX

Od davnina su neimari bili glavni graditelji, osmišljali su izgled kuće i gradili ih. Dobar i vešt neimar znao je da napravi kuću dovoljno veliku za celu porodicu i najvažnije – znao je da napravi prozore na pravim mestima, tako da u kuću dopire dovoljno svetlosti tokom cele godine.

Tokom godina njihov posao postao je dosta kompleksniji, ali jedna stvar ostala je prosta! Kako postaviti prozore tako da svaka prostorija ima dovoljno dnevne svetlosti, a da pruži dovoljno efikasnu zaštitu od spoljnih uticaja?

Dobri i kvalitetni prozori učiniće upravo to, a uz to svu toplotu će zadržati unutra, što ih čini i energetski efikasnim. I nisu to više “samo” klasični prozori na zidovima, sada su tu i krovni, kosi i ravni prozori, koji daju posebnu čar prostorijama. Oni se mogu postaviti tako da se prati kretanje sunca, što omogućava da prostorije budu obasjane tokom celog dana. Ukoliko nije moguće postaviti krovne prozore, tu su svetlosni tuneli, koji se postavljaju tako da prenose svetlost do najmračnijih delova vašeg doma.

Arhitekte i dizajneri enterijera  koji svojim inovativnim i jedinstvenim rešenjima u najmračnije prostorije uvode sunčeve zrake mogu se prijaviti na “Bringing light to life“.

“Bringing light to life“ je internacionalna nagrada koju sedmu godinu za redom dodeljuje VELUX grupa. Ovo je prava prilika da arhitekte i dizajneri enterijera podele sa kolegama svoje poslednje projekte i ideje vezane dnevnu svetlost u prostoru, uz implementaciju VELUX krovnih prozora za kose i ravne krovove, svetlosnih tunela i drugih VELUX proizvoda. 

Foto: VELUX

Tema ovogodišnjeg konkursa je „Let your story become the winner“ i zainteresovani se mogu registrovati i prijaviti projekte iz sledećih kategorija:  

1. Porodične kuće

2. Rezidencijalni/ javni objekti

3. Renoviranja

Za prijavu radova potrebni detalji su: tlocrt, fasada, sekcija/presek, kao i kratak tekst sa opisom ideje. Dodatni detalji, 3D vizualizacija, fotografije i informacije su dobrodošli, dok će vizualizovani projekti imati prednost u ocenjivanju.

Mogu učestvovati i radovi iz 2019. i 2020. godine pod uslovom da se nisu prijavljivali prethodnih godina. Takođe, projekti mogu biti završeni u prethodne dve godine, ili u izgradnji.

Za više informacija o “Bringing light to life“ nagradi pogledajte ovde.

Nagrada „Bringing light to life“ svake godine okuplja učesnike iz Srbije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije i Turske.

Milica Radičević