Prijavite divlje deponije Ministarstvu zaštite životne sredine

Vesti | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Unsplash (Samuel Zeller)

U gotovo svim opštinama u Srbiji postoji neka divlja deponija. Građevinski otpad, stari nameštaj, plastika i sve ono što im više nije potrebno ljudi bacaju gotovo gde stignu.

Obale reka pune su smeća koje često završi u vodotocima. Zato se sve češće pojavljuju problemi plutajućeg otpada koji izaziva velike ekološke katastrofe, a često ugrožava i bezbedno snabdevanje pijaćom vodom.

Kako bi pomogli u čišćenju divljih deponija, Ministarstvo zaštite životne sredine poziva jedinice lokalne samouprave da dostave podatke o lokacijama divljih deponija na svojoj teritoriji. Prilikom prijave potrebno je navesti okvirnu količinu otpada koji se nalazi na deponiji, kao i okvirni iznos sredstava koji je potreban za uklanjanje.

Lokalne samouprave prijave sa potrebnim podacima mogu slati do 11. februara 2021. godine do 16 časova na kabinet@ekologija.gov.rs.

Na sajtu ministarstva navodi se i to da jedinice lokalne samouprave kojima je neophodna pomoć u rešavanju problema divljih deponija, na istu adresu mogu pisati o ovom problemu. 

Energetski portal