Prijave zbog uništavanja obale Bistrice

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Unsplash (Philip Ackermann)

Zbog uništavanja dela obale reke Bistrice u Bijelom Polju nevladina organizacija “Euromost” podnela je prijave svim lokalnim i državnim inspekcijama.

Ta NVO je, kako navode u saopštenju juče snimila i registrovala, uništavanje dela obale Bistrice u Bijelom Polju.

Na snimcima i fotografijama, koje su dostavili medijima, vide se posečena stabla, otpad i kako navode uzurpiranje državne imovine.

“U blizini mesta su izgrađeni objekti i vikendice, bez bilo kakvih građevinskih dozvola, gde su zatvoreni prilazni putevi prema reci, koji su u vlasništvu opštine i države”, navodi se u saopštenju NVO “Euromost”.

Pozivaju još jednom lokalnu upravu opštine Bijelo Polje, da spreči uništavanje obala.

“Kakva je svrha čitave investicije koja se sprovodi za Džaloviće pećinu i reku Bistricu, ako se ne spreči uništavanje ove reke i njenih obala”, stoji u saopštenju.

Nevladina organizacija “Euromost” je započela aktivnosti identifikovanja stanja reke Bistrice, u cilju zaštite njenog vodotoka i poboljšanja stanja njenog obalnog prostora.

“Glavni problem predstavljaju, otpadne vode, divlje deponije, objekti koji su na divlje izgrađeni na obalama reke, uzurpiranje obala, uništavanje obale kroz nezakonitu seču stabala koja se nalaze na obalama reke”, navode u saopštenju.

Te aktivnosti se realizuju 25 dana kroz projekat “Za lepšu i prirodnu reku Bistricu” koji realizuje nevladina organizacija “Euromost” uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Stanje na koje naš tim nailazi na terenu je katastrofalno, zato još jednom apelujemo na lokalnu upravu, opštinske i državne inspekcije da spreče uništavanje ove reke”, navodi se u saopštenju NVO “Euromost”.

Izvor: NVO “Euromost”