Prijava protiv N.N. lica zbog postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu

Vesti | Srbija

Foto: wikipedia.org

Predstavnici građanske incijative “Zajedno za vodu” podneli su juče prijavu protiv N.N. lica pred osnovnim sudom u Zrenjaninu, zbog postrojenja za prečišćavanje vode koje ne radi ni godinu dana nakon izgradnje.
Oni traže odgovornost zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i zloupotreba službenog položaja.

U krivičnoj prijavi, između ostalog, navedeno je da je prilikom testiranja voda puštana u mrežu bez angažovanja Zavoda za zaštitu zdravlja i referentnih laboratorija, koje bi učestalo uzimale uzorke i radile hemijsku analizu uz prethodno obaveštenje građanstvu da ne koriste vodu dok uzorkovanje traje.
– Grad Zrenjanin je doveden u bezizlaznu situaciju izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode. Ugovor je očigledno nezakonit i pitanje je da li je uopšte mogao biti zaključen. Nismo se okupili da bismo smenjivali neke ljude, nego da bismo našli rešenje za postrojenje za prečišćavanje vode. Verujemo da ima više nego dovoljno dokaza da postupak otpočne, ali naravno, nećemo da prejudiciramo šta će tužilaštvo da uradi, rekao je koordinator inicijative Dušan Kokot.
Sa druge strane, zrenjaninski gradonačelnik danas je izjavio da ne može da licitira o datumu kada će Zrenjaninci imati ispravnu pijaću vodu iz gradskog vodovoda. On je najavio još jedan sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, nakon čega bi počeo probni rad postrojenja.
Vlada Republike Srbije koordinira slučaj i verovatno ćemo vrlo brzo znati koliko će to koštati i ko će platiti. Koliko mi je poznato, u ovom trenutku investitor radi pripreme i ubrzo se očekuje probni rad postrojenja za prečišćavanje vode, rekao je danas novinarima zrenjaninski gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Postrojenje prečistača izgrađeno je prošlog juna, kada su počele pripreme za njegovo puštanje u rad ali do danas nije proradilo. Kao investicija privatnog konzorcijuma, postrojenje se našlo u zakonskom vakuumu jer su propisi promenjeni, a domaće zakonodavstvo ne dozvoljava proizvodnju i distribuciju vode privatnima firmama.

Izvor: DANAS

Milisav Pajević