Prezentovana inovacija Eko ploča u Požarevcu

Srbija | Održivi razvoj

25-03-2016 TNTI Pozarevac

Na sednici Odbora za građevinarstvo, IGM i zanatstvo koja je održana krajem prošle nedelje u Regionalnoj privrednoj komori Požarevac promovisana je inovacija Eko ploča.

Inovacija Eko ploča napravljena je od presovanih delića upotrebljenog ambalažnog tetrapaka, a predstavlja vodootporni građevinski materijal. Prilikom proizvodnog procesa ne koristi se lepak, a novinu predstavlja i tehnološki postupak dobijanja i upotreba zaštitne folije koja je termostabilna. Eko ploča je ekološka, može da se reciklira, poseduje mehaničku stabilnost i otpornost, jednostavna je i sigurna za korišćenje. Osim toga, doprinosi smanjenju količine komunalnog čvrstog otpada, a materijal ne utiče na životnu sredinu. Dimenzije ploče su 220 cm x 115 cm, a debljina 9, 10 ili 11 milimetara.

U okviru prezentacije istaknut je značaj novih tehnologija za unapređenje privrednog razvoja, a bilo je reči i o aktuelnostima iz oblasti građevinarstva. Osim toga, razgovaralo se i o regulisanju i primeni recikliranog građevinskog otpada u industriji.

Inovacija Eko ploča ušla je u finale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju 2015. godine,a prezentacija ove inovacije organizovana je u saradnji sa Udruženjem za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu i Centrom za inovacije Privredne komore Srbije.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

izvor: pks.rs