Prezentacija solarne sušare u Privrednoj komori Beograda

Srbija

solarna susaraU prostorijama Privredne komore Beograda u utorak 1. aprila 2014. godine održaće se prezentacija „Nove tehnologije sušenja voća i povrća u sušarama – Solaris plus“ u organizaciji Privredne komore Beograda – Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda, a u saradnji sa kompanijom „Ntim tehnologi d.o.o.“ iz Beograda.

Cilj ove prezentacije je da predstavi sušaru koja korišćenjem obnovljivih izvora energije postiže velike uštede i daje vrhunske rezultate. Sušara „Solaris plus“ koristi kombinaciju solarne i električne energije, odnosno kao primarnu koristi solarnu energiju koju apsorbuje u solarni kolektor, dok električna energija predstavlja sekundarni izvor energije. Proces sušenja je automatizovan, mikroprocesor koristi solarnu energiju dok je god ima, a zatim prelazi na električnu energiju. Ako se proces sušenja odvija uz pomoć solarne energije potrošnja ove energije je oko 2kWh umesto uobičajenih 3,5 i 5,5kWh električne energije.

Takođe, ovu sušaru je moguće adaptirati i za drugi vid energije iz obnovljivih izvora, a s obzirom da je prenosiva umanjuje i troškove transporta, a samim tim povećava kvalitet proizvoda.
Može se koristiti za sušenje voća, povrća, lekovitog i začinskog bilja i drugo, a poseduje i međunarodno priznat patent.

S.J.