Prevodnica Bezdan se sanira i rekonstruiše

Vesti | Srbija

 

Foto: Vode Vojvodine

Ovog meseca JVP „Vode Vojvodine“ započelo je radove na rekonstrukciji i sanaciji prevodnice Bezdan i prevodnice i ustave Šebešfok.

Vrednost radova, koji su deo INTERREG – IPA programa prekogranične saradnje MađarskaSrbija, pod nazivom Kompleksno unapređenje vodoprivrede područja kanalaBajaBezdan” (BABEKA), iznosi skoro 3,5 miliona evra.

Obe prevodnice su dugi niz godina van funkcije pa je značaj ovih radova, kojima će opet biti osposobljene za rad, ogroman.

Na Šebešfoku je u planu motorizovanje pogon na prevodnici i ustavi, dok će se na prevodnici Bezdan zadržati ručni pogon. Građevinskim, mašinskim i elektrotehničkim radovima će se promeniti trenutno loše stanje objekata i stvoriti preduslovi za njihov širi društveni značaj.

Kada radovi budu završeni povećaće se nivo zaštite od poplava, stvoriće se uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja-Bezdan i obezbediće se puna operativna funkcija kanala, kao i dobra osnova za dalji razvoj sistema. Ovim aktivnostima će se zaštiti prirodni rezervati, unaprediti ekonomija i turizam, naročito nautički.

Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja ovi objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, te se stoga sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda.

Radovi srpske strane projekta BABEKA se finansiraju iz sredstava JVP „Vode Vojvodine“ i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, a planirano je da budu gotovi pre dogovorenog roka, tačnije do kraja 2019. godine.

Milisav Pajević