Previše turista u Japanu ima negativan uticaj na infrastrukturu i prirodu

Vesti | Turizam | Svet

Popularne turističke destinacije suočavaju se sa specifičnim vidom zagađenja koje škodi svakodnevnom životu lokalnog stanovništva – prevelikim prometom turista. Japan je uveo poseban naziv za ovu pojavu.

Japan trešnjin cvet

Foto-ilustracija: Pixabay

U nekim gradovima priliv turista ima negativan uticaj na infrastrukturu i prirodu, takav je i slučaj sa Japanom.

Gradovi Kjoto i Kamakura tokom sezone cvetanja trešanja (sakura) u aprilu i maju imaju najzapaženiji priliv turista. Pojedina mesta u potpunosti gube svoju čar, kao što je to, na primer, Filozofska staza, koja je u ovom periodu prepuna turista sa selfi-štapovima. Kako bi redukovala gužvu Japanska turistička organizacija pokrenula je reklamiranje manje popularnih regija zemlje.

Ponašanje turista drugi je problem sa kojim se Zemlja izlazećeg sunca suočava, a toliko je zastupljen da su Japanci počeli da ga nazivaju posebnim imenom „kankō kōgai“ što znači „turističko zagađenje“.

Zbog nedoličnog ponašanja pojedinih turista japanske vlasti morale su da zabrane pristup nekim od turističkih atrakcija. Naime, lokalni preduzetnici frustrirani su ponašanjem turističkih grupa, a to je rezultiralo ograničenjem ulaska u neka od najpopularnijih mesta.

Na primer, hram Nanzo-in u Sasaguriju, koji je poznat po čuvenoj statui Bude ima na ulazu istaknuto upozorenje na dvanaest stranih jezika za posetioce, gde je objašnjeno da je velikim grupama zabranjen ulaz. U ovaj hram u poslednjih desetak godina dnevno stiže i od 20 do 30 autobusa krcatih turistima. Sveštenici su se pobunili jer posetioci ometaju njihov rad glasnom muzikom. Osim toga, turisti se penju na krov građevine i kupaju u svetom vodopadu rezervisanom samo za pripadnike hrama.

Slične mere je preduzeo i hram Yatsushiro-gu u prefakturi Kumamotou. Godine 2017, kada su lokalni kruzeri na ovo mesto dovozili „mora“ turista, privremeno je zatvorio vrata za posetioce. Jedan restoran u Kjotu za lokalni list je izjavio da ponekad odbijaju strane goste lažima da nemaju slobodnih stolova. Vlasnik tog restorana naveo je neprijatnosti koje izazivaju mušterije koje unose ilegalno hranu u restoran, a njihovo posuđe koriste kao pepeljare.

Preveliki broj turista posledica je i niskotarifnih avio-kompanija koje nude jeftinije letove za Japan. Bojazan da će se gužve povećati dodatno pospešuje činjenica da će Tokijo biti domaćin Svetskog prvenstva u ragbiju u oktobru 2019. godine, kao i letnjih Olimpijskih igara 2020. godine.

Izvor: Nacionalna geografija