Preporuka IEA: ulaganje 44 biliona $ u proizvodnju čiste energije do 2050.

Svet

ieaU novom izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA), investicije u dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora uvećane su u poslednje 2 godine za 8 biliona dolara, usled porasta korišćenja uglja koji je zasenio efekte razvijanja obnovljivih izvora energije.

Inače, ekspanzija uglja kao pogonskog goriva za elektrane uvećana je znatno više nego svi nefosilni izvori energije, od toga 60 odsto novih elektrana je bez odgovarajuće tehnologije za smanjenje emisije CO2.

Potrebno je zaustaviti otvaranje novih termoelektrana na ugalj bez odgovarajuće CCS tehnologije za smanjenje emisije CO2 (carbon capture and storage), a IEA eksperti previđaju da bi CCS tehnologija mogla imati značajnu ulogu u EU energetskom sistemu 2030. godine.

IEA studija „Perspektive energetske tehnologije“ (Energy Technology Perspectives – ETP) utvrđuje da je do 2050. godine potrebno uložiti 44 biliona dolara u projekte za proizvodnju čiste energije kako bi se sprečilo pregrejavanje atmosfere. Tačnije, kako bi se rast globalnog zagrevanja održao ispod 2°C, ova studija utvrđuje i da cena dozvola za emisije CO2 na globalnom nivou treba da iznosi 90 evra po toni u 2030. godini, odnosno 150 evra po toni u 2050. godini.

Energetski portal