Preliminarna rang lista realizacije projekata za smanjenje zagađenja vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je Preliminarnu rang listu projekata za finansiranje iz sredstava ministarstva po javnom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2021. godini.

Preliminarnu rang listu možete preuzeti ovde.

„Borba za čist vazduh je jedna od najvažnijih u Ministarstvu koje vodim i odlučni smo u nameri da podstaknemo lokalne samouprave da hitno reaguju i što pre krenu u rešavanje ovog problema. Rok za prijavu na sva tri konkursa je bio 16. februar 2021. godine. Jednim konkursom opredelili smo 200 miliona dinara za obnovu starih kotlarnica, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha, za drugi konkurs obezbedili smo 100 miliona dinara za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, a za treći konkurs 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha širom Srbije. Delujemo istovremeno na više frontova“, precizirala je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Pravo da se prijave na raspisane konkurse imali su svi gradovi, opštine i gradske opštine u Srbiji. Konkursima je predviđeno da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira 80 odsto opravdanih troškova projekta, dok učešće korisnika iznosi 20 odsto.

Odluku o projektima koji će biti sufinansirani doneće posebna konkursna komisija, a ministarka Vujović će u narednim danima formirati tri takva tela prilagođena svakom konkursu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je u utorak Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na autoputevima u Srbiji na naplatnoj stanici „Beograd“ u Vrčinu.

Ona je tada izjavila da se davanjem subvencija za  kupovinu električnih i hibridnih vozila, kao i izgradnjom neophodne prateće infrastrukture, građani podstiču na kupovinu ekološki čistijih vozila.

Foto: Vlada Republike Srbije

Kako je navela saobraćaj svuda u svetu, posebno u velikim gradovima, značajan je uzročnik aerozagađenja, sa prosečnom emisijom ugljen-dioksida od 22 odsto, a partikularnih čestica 12 odsto. Prema nekim predviđanjima, u Evropi će narednih godina svako treće vozilo biti na ekološki prihvatljiviji pogon, što je standard kojem i Srbija teži.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je takođe bila u poseti Centra, iskoristila je priliku da proveri kako radi punjač za električne automobile. Ovaj punjač predstavlja najavu razvoja elektromobilnosti koja bi trebalo da  doprinese značajnom smanjenju aerozagađenja u zemlji. Kako je premijerka precizirala, trenutno imamo osam punjača na auto-putevima u Srbiji, a budžetom za ovu godinu predviđena je ugradnja još deset. Po gradovima i opštinama u Srbiji instalirano ih je ukupno oko 90, prema informacijama sa sajta Vlade.

Punjač ABB HP 175 koji se nalazi kod naplatne rampe u Vrčinu nedavno je ugradila kompanija MT-KOMEX i integrisala ga u prvu regionalnu platformu charge&GO. Ovaj sistem za naplatu korišćenja mesta za punjenje omogućava brzo i lako punjenje električnih vozila a vozačima je na raspolaganju i mobilna aplikacija charge&GO za Android i iOS telefone.

Energetski portal