Preliminarna ponuda za VE “Gvozd” 82 miliona evra

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonny Clow)

Elektroprivreda Crne Gore dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranje projekta izgradnje vetroelektrane “Gvozd”. Projekat izgradnje VE “Gvozd“ je još jedan u nizu projekata koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD.

“Planirano je da finansiranje projekta u potpunosti bude iz kreditnih sredstava uz povoljne komercijalne uslove prilagođene prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona eura, a ponuda će biti predmet daljih analiza”, navodi se u saopštenju Elektroprivreda Crne Gore.

Planirana finansijska sredstva koristila bi se za nabavku glavne opreme. Tenderi za nabavku samih vetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture, će biti sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a.

Očekivani početak izgradnje vetroelektrane je u 2021. godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za 18 meseci nakon početka radova. Planirana snaga VE “Gvozd” je 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh i snabdevaće oko 25.000 domaćinstava.

Podsećamo, da je Skupština akcionara EPCG donela oduku o izgradnji vetroelektrane “Gvozd” kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta. Donošenju odluke prethodila je izrada Studije potencijala vetra i procene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE “Gvozd” urađenih od strane renomirane nemačke kompanije Fihtner.

Izvor: EPCG