Preko 260.000 posetilaca boravilo u nacionalnim parkovima Crne Gore

Vesti | Region

 

Foto: JP "Nacionalni parkovi Crne Gore"

Foto: JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“

Nacionalne parkove Crne Gore posetilo je više od 260.000 posetilaca što je za oko 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kažu u JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“.

– Očekujemo da će se dobra poseta nastaviti do kraja avgusta, kao i tokom septembra i oktobra. Kada je reč o najatraktivnijoj turističkoj ponudi, raftingu rekom Tarom, splavarilo je 12.637 posetilaca, što je za 10 posto više u odnosu na prošlu godinu, rekao je direktor JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“ Elvir Klica.

Nakon kišnog jula i veoma visokih temperatura u prvoj polovini avgusta, nacionalni parkovi Crne Gore ponovo su omiljene destinacije kako crnogorskih tako i međunarodnih turista.

Turisti sa primorja uglavnom su zainteresovani za turističku ponudu NP Skadarsko jezero, kao i posetu NP Lovćen. Isto tako, raznovrsna turistička ponuda zasnovana na aktivnom turizmu, pešačenju i biciklizmu, planinarenju, kajakarenju, privlači veliki broj posetilaca iz skoro svih krajeva sveta u nacionalne parkove na severu, u NP Durmitor, NP Biogradska gora i NP Prokletije.

Turisti su zainteresovani za rafting rekom Tarom i upoznavanje sa njenim bogatim prirodnim nasleđem, pešačenje stazama oko planinskih jezera, posebno Crnog, Biogradskog i Hridskog jezera, vožnju drvenim čamcima, posetu katunima na Bjelasici, kao i planinarenje.

Svi oni koje vole rekreaciju svakako će najpre odabrati Ivanova Korita i šetnju brojnim stazama i vidikovcima u NP Lovćen, kao i posetu NP Biogradskoj gori, dok će se ljubitelji planinarenja opredeliti za vrhove Durmitora i Prokletija kao najizazovnije.

Ulaz u sve nacionalne parkove Crne Gore za decu do sedam godina je besplatan, dok organizovane unapred najavljene grupe učenika, studenata i planinarskih društava, kao i penzionerskih i sindikalnih organizacija iz Crne Gore, imaju pravo na popust od 50 odsto na visinu naknade za ulazak u nacionalne parkove Crne Gore.

Milisav Pajević