Pregovori Švedske i BiH o sprovođenju energetski efikasne toplotne izolacije

Foto-ilustracija: Unsplash (Gemma Evans)

Švedska princeza prestolonaslednica Viktorija, princ Danijel i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto posetili su ove nedelje Muzičku akademiju u Sarajevu kako bi se informirali o jednom od zajedničkih projekata energetske efikasnosti.

Premijer Forto rekao je da je glavna tema razgovora bila očuvanje životne sredine i energetska efikasnost, ali i kvalitet vazduha.

„U svemu tome Švedska prednjači jer su se godinama borili sa istom bitkom koju mi danas imamo. Danas imaju obnovljive izvore i troše znatno manje energije nego mi“, istakao je Forto i dodao da Bosna i Hercegovina treba samo da preslika dobre prakse, u čemu će im i pomoći Vlada Švedske.

Predstavnici UNDP-a i Muzičke akademije poveli su delegaciju u obilazak i pojasnili im kako se zgrada greje u skladu s ciljem postizanja energetske efikasnosti uz sufinansiranje Švedske i Vlade Kantona Sarajevo.

Takođe, članovi Orkestra Srednje muzičke škole u Sarajevu predvođeni dirigenticiom Tijanom Vignjević priredili su za princezu Viktoriju kratak koncert.

Svrha posete je istaknuti radove na grejanju javnih zgrada u Bosni i Hercegovini kako bi se postigla energetska efikasnost. Švedska putem UNDP-a podržava grejanje 200 javnih zgrada širom zemlje.

U saradnji sa Kantonom Sarajevo biće zagrejano 50 javnih zgrada koje će zahvaljujući tom projektu postati energetski efikasne.

Foto-ilustracija: Unsplash (Karen Stahlros)

Energetska efikasnost je još uvek u fazi razvoja u Bosni i Hercegovini, javne zgrade troše tri puta više energije nego što je predviđeno standardima Evropske unije. Više od 75 odsto javnih zgrada ima neodgovarajuću toplotnu izolaciju.

U Sarajevu će u ovoj godini 61 javna zgrada postići energetsku efikasnost zahvaljujući projektu koji sufinansira Kanton Sarajevo, a implementira UNDP. U drugim delovima zemlje, Švedska osigurava sredstva u iznosu od 25 odsto, a lokalne vlasti u iznosu od 75 odsto.

U Sarajevu Vlada kantona učestvuje sa 88 odsto, a Švedska sa 12 odsto, u okviru zahteva Kantona Sarajevo da se više zgrada učini energetski efikasnim.

Izvor: Energetika.ba