Pregovori o Poglavlju 27 biće najkompleksniji najavila ministar Mihajlović

Svet

zorana mihajlovic1

Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja i potpredsednik Vlade Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da će za pregovore Srbije sa Evropskom unijom najproblematičnije biti Poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Ona je izjavila da je ovo pitanje kompleksno zbog toga što će različite državne institucije morati da sarađuju na primeni svih standarda iz zaštite životne sredine i donošenju novih zakona iz ove oblasti. Takođe je dodala i da će u narednih 15 godina ulaganja u ovaj sektor iznositi oko 10 milijardi evra.

Povodom Izveštaja Evropske komisije, gospođa Zorana Mihajlović je rekla da u proteklom periodu nije napravljen napredak u oblasti zaštite životne sredine pre svega zbog nedostataka sredstava. Osim toga, nisu napravljeni ni jasni prioriteti iz ove oblasti, a ukinut je i Fond za zaštitu životne sredine, istakla je gospođa Mihajlović.

Prema njenim rečima Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije nije pozitivan, a jedan od najvećih problema je upravo ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine. Ona je istakla da bi ovaj Fond ponovo trebalo da bude oformljen, ali kao budžetski.

Sandra Jovićević

foto: nspm.rs