Preduslov organskih proizvoda u stočarstvu – ispaša

Hrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Ishrana goveda na paši je i najprirodniji način držanja goveda čime se obezbeđuje osnovni princip organske poljoprivrede – kruženje materije u agrosistemu.

Pešterska visoravan predstavlja idealno područje za organsku proizvodnju. Nadaleko čuveni sjenički sir, paprika u pavlaci, kajmak, pršuta, sudžuk, stelja i drugi proizvodi, ukoliko bi se proizvodili u uslovima organske proizvodnje i te kako bi pomogli budžetima individualnih poljoprivrednih proizvođača, pogotovo u uslovime sve veće potražnje za zdravom hranom kako u našoj zemlji tako i u svetu.

Podsetimo, kada se dopušta neprestana ispaša, životinje će prvo da pasu najsitnije travke i tako će ostaviti neke delove pašnjaka obraslim. U ovom slučaju, preporučuje se rotacijska ispaša na pregone. Ovakav sistem gazdovanja pašnjakom podstiče rast trave i može poremetiti ciklus korova.

Kvalitet hrane mora da dominira nad kvantitetom

U organskoj proizvodnji najmanje 50 odsto hrane za životinje treba da potiče sa sopstvene proizvodne jedinice, ili da potiče sa drugih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom i koja su iz istog regiona, uz obavezno evidentiranje podataka i čuvanja dokumentacije o nabavljenoj hrani za životinje.

Osnovno pravilo u proizvodnji kabastih hraniva u organskoj proizvodnji je da kvalitet hraniva mora da dominira nad kvantitetom. U cilju što veće proizvodnje mleka, krave moraju dobijati i koncentrovani deo obroka. Osnovu koncentrata čini kukuruz, koji mora biti iz organske proizvodnje. Zrno kukuruza je je najjeftiniji izvor energije dok se proteini obezbeđuju upotrebom zrnevlja leguminoza i uljarica (soje, suncokreta, lana, pamuka, bundeve i drugo).

Značajno hranivo za ishranu goveda u organskoj proizvodnji jeste silaža. Može se spremati od različitih materijala kao što su kukuruz, lucerka, trave i travno-leguminozne smeše, navodi novopazarski stručnjak.

Izvor: Agroklub