Predstavnici „Gasproma“ i JP „Srbijagas“ potpisali Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji

Srbija | Gas

2016.03.25.2._640x418

U petak 25. marta 2016. godine u Beogradu potpisan je Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji i partnerstvu između JP „Srbijagas“ i ruske kompanije „Gasprom“.

Sporazum su potpisali generalni direktor JP „Srbijagas“ gospodin Dušan Bajatović i član Izvršnog odbora i direktor Departmena za perspektivni razvoj i nauku kompanije Gasprom“ gospodin Oleg Aksjutin, a njime je predviđen razvoj naučno-tehničke saradnje pomenutih kompanija u oblasti transporta, podzemnog skladištenja i isporuke gasa, energetske efikasnosti, uštede energije, primene alternativnih izvora energije, ali i u oblasti komprimovanog i tečnog gasa, industrijske bezbednosti i ekologije.

Gospodin Aksjutin je izjavio da je dokumentom predviđeno i proširenje podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“, a za šta postoje tri varijante. U toku je njihovo razmatranje, a u narednom periodu bićeodržan sastanak stručnjaka na kome će biti odlučeno koji od ova tri scenarija je najprihvatljiviji ekonomski, tehnički i geološki, istakao je gospodin Aksjutin. On je dodao da se razmatra proširenje skladišta za do dve milijarde kubnih metara gasa, kao da rok za početak radova i njihova dinamika zavise od izabranog scenarija.

Gospodin Bajatović je naveo da će kompanija „Gasprom“ i u narednom periodu ostati strateški partner JP „Srbijagas“, kao i da će saradnja ovih kompanija u narednom periodu biti unapređivana. Dodao je da će se u okviru ovog zajedničkog posla raditi na razvoju podzemnog skladišta gasa, transportu gasa, korišćenju gasa kao goriva. Naveo je i da sejoš uvek ne zna vrednost investicije proširenja podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“, ali da bi proširenje od milijardu kubika sa rezervnim kompresorom i izgradnjom novog gasovoda koštalo oko 70 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: srbijagas.co.rs