Predstavnici Brna i Kragujevca razgovarali o konceptu “Pametan grad“

Srbija

Za privrednu delegaciju Južnomorvske regije Češke Republike koju predvodi zamenik gradonačelnika grada Brno, Jaroslav Kačer, u zgradi Gradske uprave Kragujevac priređen je prijem. Na sastanku je bilo reči o konceptu Smart city koji je gradska vlada Brna usvojila 2015. godine.

Grad Brno deo je evropskog projekta “Horizont 20-20“ u okviru koga se rekonstruišu energetska postrojenja. Naša namera je da izgradimo novo “pametno naselje“ a kako bi se stanovnici koji će tu živeti i raditi, uselili i tokom izgradnje, u međuvremenu im obezbeđujemo posao u IT struci, kazao je Jaroslav Kačer, koji je i predsednik komisije “Brno Smart City“. Trudimo se da što više stvari ljudi danas urade elektronski, dodao je Kačer, i naveo primer elektronske kupovine karte javnog gradskog prevoza i plaćanja iznošenja smeća. Naš glavni cilj je da korišćenje svih gradskih usluga bude što udobnije a jedan od osam principa na kojima se zasniva naš “Smart city“ je otvorenost koji nam pruža mogućnost da za naše usluge biramo najpovoljnijeg ponuđača. Ova grana privrede se veoma razvija i ima puno udruženih firmi koje nude rešenja u tom pravcu, i zato je jako bitno da i gradovi budu spremni i udružuju se kako bi kroz zajednički pristup imali bolje uslove od tih firmi, objasnio je Jaroslav Kačer.

Iskustva o konceptu “Smart City“ u sada su nam jako značajna. Rešenja koja budemo našli u tom smislu u narednom periodu, za grad Kragujevac bi trebalo da budu fiansijski prihvatljiva, a ujedno i funkcionalna što je u praksi već negde moralo da bude dokazano, rekao je ovom prilikom Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika. U ovom trenutku mi moramo da smanjimo troškove javne rasvete, unapredimo sistem javnog gradskog prevoza koja mora biti brži, efikasniji i jeftiniji, smanjimo potrošnju električne energije u javnim zgradama ali i građanima omogućimo da sa što manje dolazaka u zgradu Gradske uprave, mnoge administrativne poslove odrade elektronski. Imajući u vidu da projekat “Pametan grad“ ima nameru da implementira i grad Kragujevac, razmena iskustava sa stručnjacima iz Brna, biće veoma značajna u budućnosti dodao je Momčilović.

Današnjem prijemu prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“ Danilo Savić i član veća za komunalne delatnosti Vladimir Maksimović.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević