Predstavljeni suncobrani i klupe od recikliranog materijala

Srbija | Upravljanje otpadom

Foto: Promo

Apatinska pivara, u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, a u okviru edukativnog projekta Reciklirajte i vi – Artiklaža 2017, predstavila je prve suncobrane i klupe napravljene od reciklažnog materijala. Idejni tvorac postavke je profesor Marko Lađušić koji već godinama unazad, zajedno sa svojim studentima, kroz stvaralaštvo u okviru ovog projekta spaja umetnost i reciklažu.

Gospodin Lađušić je izjavio da je ovo je četvrti projekat koji ima za cilj ukazivanje na važnost recikliranja ambalaže i očuvanja životne sredine. Nakon postavke u Beogradu, namera je da se suncobrani i klupe napravljene od reciklažnog materijala postave kod skulptura od PET ambalaže u Apatinu, kako bi i građani Apatina mogli da ih uživaju u njima.

Mendžerka korporativnih poslova Apatinske pivare gospođa Slobodanka Cucić dodala je da u Apatinskoj pivari posebnu pažnju posvećuju održivosti i zaštiti životne sredine, racionalnijem korišćenju resursa i smanjenju količine otpada. Kompanija Molson Coors i mi kao njena članica, ostvarujemo značajne uštede kroz programe za uštedu vode i energije. Cilj nam je da kroz upravljanje otpadom, reciklažu i ponovnu upotrebu do 2020. godine postanemo kompanija koja neće praviti otpad.

Kroz kampanju Reciklirajte i vi koja se realizuje od 2008. godine, Apatinska pivara nastoji da podigne svest javnosti i edukuje građane ukazujući na korist koju svi imamo od reciklaže, ali i da pokaže upotrebnu vrednost ambalaže. Do sada su realizovane akcije poput Reciklažnog triatlona, Koša za reciklažu, akcije prikupljanja limenki na Beer Fest-u i Guči, kao i edukativne radionice na kojima su se građani upoznali sa prednostima reciklaže. Osim toga, realizovane su i izložba umetničkih dela od recikliranih PET boca Deset za 260 i izložbu radova od recikliranih limenki studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u okviru manifestacije Aprilski susreti.

izvor: blic.rs