Predstavljeni solarni kolektori u PKS

Srbija

Sekcija za suncevu energijuPredsednik Sekcije za sunčevu energiju Privredne Komore Srbije prof. dr Marija Todorović juče je u prostorijama Privredne Komore Srbije predstavila primer uspešnih solarnih kolektora. Ovi solarni kolektori prvi put su postavljeni pre 26 godina u Budvi, na kompleksu „Slovenska plaža“. Sistem ima snagu od 3,5MW, a kombinovan je sa toplotnim pumpama koje koriste morsku vodu. Solarni kolektori koriste se za grejanje i hlađenje hotelskih soba, kao i grejanje sanitarne vode i bazena kompleksa „Slovenska plaža“.

Na ovom sastanku predstavljeni su i solarni kolektori „Radiusar“ koji imaju aluminijumski ram izliven u jednom komadu, a njihova debljina je 54 milimetra. Kolektori imaju i specijalno zaštitno staklo, a njihova efikasnost je 85,1 odsto. Razvijeni su od strane kompanije „Goinnovate“ iz Lihtenštajna, a strateški partner ove kompanije u „Netinvest“ planira njihovu primenu u Srbiji.

Osim solarnih kolektora predstavljena je i situacija u svetu, pa je tako istaknuto da Kina poseduje 70 odsto svetskog tržišta solarnih kolektora. Takođe je rečeno da se u Evropi proizvode veliki solarni kombinovani sistemi, dok se u Kini rade uglavnom solarni kolektori za domaćinstva.

S.J.
Foto: pks.rs