Predstavljeni rezultati laboratorije za solarnu energiju u RS

Region | Solarna

Foto-ilustracija: Pixabay

Odlukom Saveta Evrope da do 2020. godine u ukupnoj proizvodnji energije bude zastupljeno 20 odsto iz obnovljivih izvora, pridržila se i Republika Srpska. U Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske predstavljen je rezultat petogodišnjeg rada laboratorije za solarnu energiju.

U solarnoj laboratoriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske osposobljen je i stavljen u funkciju dvoosni rotirajući fotonaponski sistem, odnosno mehanizam koji proizvodi energiju u svako doba dana.

Predsednik ANURS-a gospodin Rajko Kuzmanović objasnio je da mehanizam prati kretanje sunca od izlaska do zalaska. Kako je naveo, ovo je veliki napredak i značajno je ne samo za Akademiju, već i za Republiku Srpsku i šire. Kuzmanović je istakao da su naučne organizacije u svetu usmjerene na pronalazak alternativnih izvora energije, kao i u Republici Srpskoj, gde su u planu određeni projekti u tom smislu, poput izgradnje eko-toplane u Banjaluci, ali i primena energetske efikasnosti u objektima. Ministarstvo nauke i tehnologije, koje je u poslednjih šest godina izdvojilo 5 miliona maraka za istraživanje, od početka pruža podršku i ovom projektu. Za 13 opština i gradova u Srpskoj, već je urađeno merenje za mogućnosti u korišćenju solarne energije.

Akademik Dragoljub Mirjanić, koordinator projekta, smatra da je moguće uraditi solarni atlas“ za celu Republiku Srpsku, kako bi investitori, prvenstveno iz Austrije, mogli znati gde je najbolje i najefikasnije iskoristiti sunčevu energiju. Prema njegovim rečima, najpovoljnije je u Trebinju i okolini. Sa druge strane, ako je prevelika temperatura i neadekvatno strujanje vetra onda je manja proizvodnja električne energije.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske gospodin Јasmin Komić rekao je da ovakvi projekti imaju podršku Ministarstva, te naveo da su prethodnih godina uložili oko 5 miliona KM u primenjena razvojna istraživanja i oko 1,4 miliona KM u opremanje naučnoistraživačkom opremom.

Solarna laboratorija otvorena je 2012. godine kao rezultat rada na naučno-istraživačkim projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije, posebno solarne. Dobijeni rezultati se mogu koristiti za tehnoekonomske analize isplativosti izgradnje solarnih elektrana u realnim uslovima.

izvor: rtrs.tv

Sandra Jovićević