Programi i kompanije koji ulaze u potragu za naftom i gasom u Hrvatskoj

Vesti | Region | Goriva

Foto-ilustracija: Unsplash (Aleksey Malinovski)

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 29. avgusta, donela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na šest istražnih prostora u kontinentalnom delu Hrvatske. Informacije o samim istražnim prostorima, potencijalima, vrednostima investicija i radnim programima predstavili su na konferenciji za medije ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić i predsednik Uprave Agencije za ugljovodonike Marijan Krpan.

Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na istražnom prostoru Sava-07 dobila je kanadska kompanija „Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.“ koja već istražuje na području istočne Slavonije.  Industrija nafte d.d. INA dobila je dozvole za istraživanje na dva istražna prostora i to Drava-03 i Sjeverozapadna Hrvatska-01.

Dve nove kompanije ulaze u projekte istraživanja u Republici Hrvatskoj, a radi se o američkoj naftnoj kompaniji „Aspect Holdings, LLC“ koja je sa svojom pomoćnicom „Aspect Croatia“ dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06, kao i hrvatska naftna kompanija „Crodux derivati dva d.o.o.“ koja će istraživati na dva istražna prostora: Sava-11 i Sava-12.

„Trend pada, kojem svedočimo poslednjih dvadesetak godina i koji u budućnosti može dovesti Hrvatsku do potpune zavisnosti o uvozu nafte i gasa, nužno je što pre zaustaviti, a upravo ovi projekti i rezultati koje već imamo na poljima u istočnoj Slavoniji daju nam novi vetar u leđa. Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljovodonika na kopnu predviđaju se investicije od oko 78 miliona evra“, naglasio je ministar Ćorić.

„U tom smislu, veliki napor i ulaganja usmerena su u dalji razvoj i razumevanje naših stvarnih potencijala, razrađenih biznis modela koji u završnici potvrđuju kako je Republika Hrvatska zaista poželjan i ozbiljan partner“, zaključio je Ćorić.

Marijan Krpan pojasnio je kako se u novom talasu istraživanja na kopnu planira 25 novih istražnih bušotina.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Ukoliko tome pridodamo i istraživanja koja se već odvijaju u istočnoj Slavoniji, u idućih pet godina očekujemo dvadesetak novih istražnih bušotina. Ulaskom novih investitora u projekte istraživanja i eksploatacije ugljovodonika u Republici Hrvatskoj, ovu važnu granu gospodarstva učinili smo vibrantnom i konkurentnom. Naftne kompanije traže investicije u sigurnim zemljama sa stabilnim zakonodavnim okvirom. Ono što je takođe bitno istaći jeste činjenica da smo pokretanjem ovih investicija oživeli proces istraživanja nafte i gasa u Republici Hrvatskoj koji je poslednjih 20 godina bio u stagnaciji“, izjavio je predsednik Uprave Agencije za ugljovodonike Marijan Krpan.

Danas dodeljene dozvole, preduslov su za otvaranje postupka pregovora oko ugovornih obaveza investitora, nakon čega sledi potpisivanje ugovora i prva seizmička istraživanja koja se očekuju u drugoj polovini 2020. godine.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske