Predstavljeni potencijali opštine Bogatić iz oblasti OIE

Srbija | Geotermalna

bogatic geotermalni izvor eko.minpolj.gov.rs

Proteklog vikenda u Bogatiću održan je sastanak između državnog sekretara ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođe Stane Božović i predstavnika opštine Bogatić u vezi potencijala iz obnovljivih izvora energije ove opštine.

Gospođa Stana Božović je ovom prilikom istakla da opština Bogatić raspolaže velikim potencijalima iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da će resorno ministarstvo pomoći razvoju pomenute oblasti u ovoj opštini.

Na sastanku je bilo reči o projektima iskorišćenja geotermalnih izvora čija je realizacija u toku, ali i o razvoju novih projekata koji će tek biti predstavljeni Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Takođe, razgovaralo se i o projektima iz oblasti životne sredine koji mogu predstavljati novu razvojnu šansu ove opštine.

Podsetimo, u januaru prošle godine počeli su radovi na geotermalnoj bušotini Bair koja je otkrivena još osamdesetih godina prošlog veka. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 2,6 miliona evra obezbeđena su iz IPA fonda, pretpristupnog fonda Evropske unije.

Inače, istraživanja geotermalne vode u Mačvi započeta su 1981. godine, kada je slučajno otkriven geotermalni izvor u Dublju. Nakon toga, Rudarsko-geološki fakultet-Institut za hidrogeologiju Beograd, Geotermalni institut Grocka i Kantonalna opservatorija u Nojšatelu u Švajcarskoj utvrdili su da Mačva ima potencijal u geotermalnim vodama koji dostiže tri biliona kilovata električne energije. Kasnijim istraživanjima utvrđeno je da se ova geotermalna voda može flaširati, a bilo je i planova da se grade spa centri i banje na ovim lokalitetima u Mačvi.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs