Predstavljena Uredba o GVE zagađujućih materija vode u Kruševcu

Svet

krusevac_naucni_skup

U Privrednoj komori grada Kruševca u petak je održan skup “Novi pristup  zaštiti voda u Srbiji” čiji je cilj bio unapređenje zaštite voda u Srbiji implementacijom Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija vode i rokovima za njihovo dostizanje.

Skup je otvorio gradonačelnik Kruševca gospodin Dragi Nestorović koji je prisutne upoznao sa dosadašnjim projektima iz oblasti zaštite voda u Kruševcu, a kao jedan od glavnih istakao proširenje kapaciteta Fabrike vode koja se nalazi nadomak Kruševca,a prerađuje vodu iz jezera Ćelije.

Skupu su prisustvovali i gospodin prof. dr Blažo Dalmacija i gospođa prof. dr Milena Bečelić Tomin koji su prisutnima predstavili najnovija dostignuća iz ove oblasti. Ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine skupu je prisustvovala gospođa Dušanka Stanojević. Gospođa Stanojević pohvalila je dosadašnje napore i dala podršku za planirane projekte.

Skup “Novi pristup  zaštiti voda u Republici Srbiji” organizovan je u saradnji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, a predstavlja nastavak saradnje iz 2013. godine kada su u 10 opština u Srbiji organizovani skupovi koji su imali za cilj predstavljanje akata iz oblasti zaštite voda.

Prošle godine Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine donelo je tri uredbe o zaštiti voda u Srbiji. Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija vode i rokovima za njihovo dostizanje, koja je i najvažnija, date su granične vrednosti emisije za 49 sektora. Predviđeno je da propisane granične vrednosti budu dostignute do 31. decembra 2030. godine.

Sandra Jovićević

foto:krusevac.rs