Predstavljena strategija izgradnje vodovoda i kanalizacije u Beogradu

Srbija

1743503_kzn_1_v

Gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali krajem prošle nedelje predstavio je strategiju izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji grada Beograda.

Gospodin Mali je podsetio da je prošle godine usvojen Strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada Beograda do 2025. godine. On je istakao da su u okviru plana definisana četiri osnovna cilja koja se odnose na novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, zamenu postojeće mreže, izgradnju fabrika za prečišćavanje vode i potpuno infratsrukturno opremanje svih industrijskih zona koje su definisane novim generalnim urbanističkim planom. Dodao je da je u planu da u narednih 10 godina bude izgrađeno 1600 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže za šta će biti izdvojeno do 700 miliona evra, dok je za izgradnju 14 postrojenja za preradu otpadnih voda potrebno izdvojiti oko 300 miliona evra.

On je dodao da će u 2016. godini za realizaciju ovakvih projekata biti izdvojeno 37 miliona evra, sledeće godine planirano je izdvajanje 50 miliona evra, a 2018. godine 82 miliona evra. U periodu od 2019. do 2020. godine biće izdvojeno oko 260 miliona evra, dok je za period od 2021. do 2025. godine planirano izdvajanje od oko 650 miliona evra. Predstavio je i projekte izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže u beogradskim naseljima koji su u toku, a govorio je i o planiranim projektima .

Predstavljanju strategije prisustvovali su i predstavnici grada Beograda, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, predstavnici beogradskih opština.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs