Predstavljena prezentacija „Beograd – grad budućnosti”

Vesti | Srbija

Foto: Grad Beograd

Iako postoji više nego znatna razlika u veličini, problemi Beograda i Banjaluke veoma su slični, izjavio je gradski urbanista Milutin Folić na Poslovnom forumu „Republika Srpska – Srbija”.

– Oba grada se bore za investitore, ali i za razvoj sličan razvoju evropskih metropola, u duhu postavljenih ekoloških kriterijuma, odnosno prioriteta koje zauzimaju pešaci, biciklisti i javni gradski prevoz. Predstavili smo pravce razvoja Beograda i jasnu viziju koja podrazumeva spuštanje grada na reke i izmeštanje industrije iz centra. Predstavili smo i velike projekte poput beogradskog metroa, koji je verovatno najveći projekat na ovim prostorima. Za Beograd su veoma važne investicije u javnu infrastrukturu, istakao je Folić.

On je naveo da je Beograd u prethodnih nekoliko godina postavio jasne ciljeve, novu strategiju i novi generalni plan.

– Usvojeno je više od dvesta planova detaljne regulacije, što je otvorilo vrata velikim investitorima. To je rezultiralo većim iznosom sredstava u gradskom budžetu i obezbeđenim novcem za izgradnju infrastrukture. Uspešno realizovane investicije omogućavaju priliv novih, ali i obezbeđuju novac za uređenje grada. Taj ciklus smo uspešno pokrenuli i koji, nadamo se, neće skoro stati, rekao je Folić.

Glavni urbanista učestvovao je na prezentaciji potencijala za ulaganje u lokalne samouprave Republike Srpske i Srbije, a tema njegove prezentacije bila je „Beograd – grad budućnosti”.

Milisav Pajević