U Somboru predstavljena platforma za uspostavljanje prekogranične tržišne saradnje

Srbija

Foto: Grad Sombor

Prekogranični projekat „Razvijanje održivih prekograničnih klastera“ predstavljen je u Somboru prošle nedelje. Cilj ovog projekta je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rast kapaciteta i potencijala za zapošljavanje malih i srednjih preduzeća kroz uspostavljanje dva zajednička prekogranična klastera.

Klaster sa sedištem u Gradu Somboru je već zvanično registrovan, dok će drugi biti osnovan u Hrvatskoj, a novi rezultat projekta je i besplatna onlajn platforma za uspostavljanje tržišnih odnosa u prekograničnom području Srbija – Hrvatska, baziranih na poljoprivrednim ostacima biomase.

Prof. dr Saša Bošnjak, koordinator za EU projekte u Gradu Somboru, rekao je da je platforma dostupna svim poljoprivrednim proizvođačima u regionu.
„Novi rezultat projekta jeste onlajn platforma koja omogućuje da se poljoprivredni proizvođači u okviru teritorije naše zemlje, ali i preko granice, praktično povezuju na adekvatan način preko platforme koja je potpuno besplatna i koja omogućava da ponude svoje tržišne viškove, ili da zatraže tržišne viškove, preko automatskog dojavljivanja na mejlove koje ostave prilikom prijavljivanja na platformu“ istakao je Bošnjak.

Vodeći partner na projektu je Grad Sombor, a njegova ukupna vrednost preko 1,1 milion evra, od čega je 85 odsto obezbeđeno iz fondova Evropske unije.
Ispred Grada Sombora promociji projekta prisustvovala je Ljiljana Tica, zamenik gradonačelnika, koja je ovom prilikom naglasila da projekat ima zacilj da ojača privredni razvoj grada, kao i prekograničnu saradnju.

Foto; Grad Sombor

„Za grad projekat ima značaj u ekonomskom razvoju, omogućava jačanje privrednog razvoja, stvaranje dobrog okruženja i dobre poslovne atmosfere za razvijanje malih i srednjih preduzeća, razvijanje prekogranične saradnje sa Republikom Hrvatskom, međusobno povezivanje institucija i razmenu iskustava“ rekla je Ljiljana Tica.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam mr Pavle Počuč.
Pored Grada Sombora, partneri na projektu „Razvijanje održivih prekograničnih klastera“ su Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Lokalna razvojna agencija grada Belišća d.o.o, Biznis inkubator „BIOS“ Osijek i Fakultet agrobiotehničkih nauka Osijek.

Izvor: Grad Sombor