Predstavljena monografija o Parku prirode „Šargan-Mokra Gora“

Foto: zzps.rs

Monografija „Park prirode Šargan-Mokra Gora” grupe autora, koju su objavili Zavod za zaštitu prirode Srbije i Park prirode „Mokra Gora” d.o.o., predstavljena je 21. januara 2018. godine u Drvengradu u okviru 11. Internacionalnog festivala filma i muzike „Kustendorf”.

Promociju knjige otvorio je reditelj prof. Emir Kusturica, predsednik Upravnog odbora Parka prirode „Mokra Gora” uz slogan Mokra Gora pobediti mora, ukazujući da monografija predstavlja formalizovanu krunu 13 godina postojanja i borbe za park i njegov razvoj koji je usklađen sa očuvanjem i zaštitom prirodnih vrednosti.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije mr Aleksandar Dragišić je ovom prilikom istakao da je reč o kapitalnom delu, monografiji koja je nastala višedecenijskim radom i velikim trudom brojnih naučnika, eksperata, stručnjaka Zavoda i predstavnika upravljača Parka prirode „Mokra gora“. Monografija predstavlja sintezu svega što je o prirodnim i stvorenim vrednostima ovog područja istraženo i napisano, sadrži potpuni pregled Parka prirode i pisana je jednostavnim rečnikom, koji u isto vreme sadrži stručne termine i prilagođena je široj publici, rekao je ovim povodom g-din Dragišić, direktor Zavoda.

Jedan od urednika i autora monografije Milivoje Krvavac naglasio je da je u monografiji pregledno prikazan kompletan park, kroz predstavljanje tri zone zaštite i da je značaj monografije veliki, budući da omogućava da se najširem krugu javnosti prikaže prirodna i kulturna baština Parka i upozna bio i geo diverzitet područja koje ovaj prostor svrstava u svetski značajna područja očuvane prirode.

Monografija „Park prirode Šargan-Mokra Gora“, otkriva skriveni svet divljine Parka prirode „Šargan-Mokra Gora“, u kome se nalaze područja izvorne, netaknute prirode kao što su šumski rezervati, kanjoni i planinske livade i pašnjaci. Knjiga ujedno vodi i na put kroz istoriju od antičkog do savremenog doba predstavljajući spomenike, kulturu i duhovno nasleđe područja. Pisana je dvojezično na srpskom i engleskom jeziku, bogato ilustrovana fotografskim porilozima, A4 formata i sadržajem na 250 strana predstavlja vodič kroz prirodne i kulturno-istorijske vrednosti Parka prirode „Šargan- Mokra Gora“ sa jasnom vizijom realizacije koncepta održivog korišćenja.

Knjiga se u pdf formatu može pogledati na sledećem linku.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević