Predstavljena iskustva evropskih zemalja u oblasti upravljanja otpadom

Srbija | Upravljanje otpadom

Opasan otpad slika

U prostorijama Privredne komore Srbije 8. marta 2016. godine održan je seminar „Upravljanje opasnim otpadom u tri zemlje članice Evropske unije“.

U okviru seminara bilo je reči o značaju rešavanja pitanja opasnog otpada za privredu Srbije, kao i o nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o zaštiti životne sredine. Predstavljen je institucionalni okvir, raspodela odgovornosti i administrativno uređenje, način sakupljanja i tretmana opasnog otpada u Austriji, Nemačkoj i Poljskoj. Bilo je reči i o iskustvima ovih zemalja u načinu finansiranja upravljanja opasnim otpadom, tokovima informacija, izveštavanju i finansijskim tokovima između različitih aktera na tržištu, kao i ključnim faktorima uspeha sistema upravljanja otpadom u ovim zemljama.

Seminar „Upravljanje opasnim otpadom u tri zemlje članice Evropske unije“ organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije, a bio je namenjen članovima četiri radne grupe za izradu Nacionalnih planova za posebne tokove otpada i Integrisani plan upravljanja otpadom, ali i zainteresovanoj javnosti.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs