Predstavljena BREF dokumenta iz oblasti energetske efikasnosti

Svet

bref dokumenta skup u pks

U utorak 28. oktobra 2014. godine u Privrednoj komori Srbije održan je skup posvećen kontroli industrijskog zagađenja.

Predstavnik projekta „Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja (IPPC), sprečavanje hemijskih udesa (Seveso) i uspostavljanje EMAS sistema“ gospodin Rikardo Kuađato izjavio je da bi trebalo čuti i predstavnike privatnih operatera kako bi se unapredila BREF dokumenta tako da odgovaraju srpskoj industriji. On je podsetio da bi oko 190 kompanija u Srbiji trebalo da se prijavi za dobijanje integrisane dozvole za specifične industrijske sektore.

Na skupu je predstavljeno sedam BREF dokumenata, a predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Nada Lukačević istakla je da su do sada prevedena tri ovakva dokumenta koja se odnose na farme, livnice i kovnice, prehrambenu industriju i energetiku.

Predstavnik tima za izradu BREF dokumenata gospođa Bojana Vukadinović prezentovala je dokumente iz oblasti energetske efikasnosti i rashladnih uređaja. Ona je dodala da se u narednom periodu od zemalja članica Evropske unije očekuje usklađivanje zakona sa 33 dokumenta iz ove oblasti koje je objavila Evropska komisija.

Projekat „Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja (IPPC), sprečavanje hemijskih udesa (Seveso) i uspostavljanje EMAS sistema“ finansira se kroz IPA projekat Evropske unije.

Inače, BREF dokumenta su referentna dokumenta koja predstavljaju najbolje dostupne tehnike pomoću kojih određeni sektori smanjuju zagađenje i emisiju štetnih gasova u toku proizvodnje.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs