Predstavljen vetrogenerator Mašinske škole u Pančevu na sajmu ekologije i energetike

Svet

Vetrogenerator Mašinska škola u Pančevu masinska.edu.rs

Na sajmu energetike i ekologije koji je održan sredinom oktobra ove godine, predstavnici Mašinske škole iz Pančeva prezentovali su svoj vetrogenerator. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedila je „Naftna industrija Srbije“ koja je školi donirala 3D štampač uz pomoć koga su napravljeni delovi za vetrogenerator.

Vetrogenerator je snage 1000W, okreće se oko horizontalne ose i ima više krakova u odnosu na obične vetrogeneratore. Šum je sveden na minimum, radi čak i pri najmanjim brzinama vetra, a nije štetan ni za ptice.

Vođa ovog projekta je profesor Vladimir Božićković, koji je istakao da im je u planu da vetrogenerator koriste za proizvodnju električne energije za Mašinsku školu u Pančevu. Prema njegovim rečima, da bi se ovo realizovalo potrebno je dobiti dozvolu od preko dvadeset agencija.

Inače, ovaj vetrogenerator prvi put je predstavljen sredinom juna ove godine, kada je i izrađen, u Mašinskoj školi Pančevo i to predstavnicima NIS-a i privrednicima iz Pančeva. Ovom prilikom predstavljen je proces proizvodnje prototipa i prezentovan njegov rad.

Sandra Jovićević

foto: masinska.edu.rs