Predstavljen projekat većeg iskorišćenja niskokarbonskih tehnologija u FBiH

Region | Održivi razvoj

srna.rs

U sredu 3. februara 2016. godine održan je sastanak između predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Instituta za metale i tehnologije iz Ljubljane.

U okviru sastanka predstavljen je Izveštaj o projektu za veće korišćenje niskokarbonskih tehnologija u privredi Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na jačanje kapaciteta za izgradnju niskokarbonske infrastrukture kvaliteta koji omogućava transfer znanja i uvodi inovativne tehnologije u različite sektore domaće privrede. Projekat je u Republici Srpskoj bio usmeren na opremu za merenje energije kako bi se smanjio nivo emisije ugljen dioksida i stvorile uštede. Vrednost projekta iznosi 75 hiljada evra, a finansiran je od strane Vlade Slovenije, uz podršku organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO).

Gospođa Golić je na sastanku izjavila da je pomenuti projekat prvi korak ka stvaranju uslova za povećanje dostupnosti i transfer tehnologija u oblasti obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija u Republici Srpskoj i celom regionu. Dodala je da bi realizacija projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije doprinela razvoju Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i povećanju konkurentnosti. Kako je istakla, jedan od ciljeva je da na institucionalni nivo bude podignuta saradnja Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Instituta za metale i tehnologije iz Slovenije.

Predstavnik Instituta za metale i tehnologije iz Ljubljane gospodin Matjaž Godec naveo je da će uskoro biti prezentovani novi projekti koje će finansijski podržati Globalni fond za životnu sredinu (GEF), UNIDO, Vlada Nemačke, Vlada Slovenije, a koji će uticati na povećanje energetske efikasnosti u procesu proizvodnje, zgradarstvu, ali i na sprovođenju obaveza iz Kjoto protokola.

Sandra Jovićević

foto: srna.rs