Predstavljen projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“ u PKS

Srbija

privredna-komora-srbije-

U prostorijama Privredne komore Srbije 18. maja 2015. godine predstavljen je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja na biomasu koji je reaspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike početkom maja ove godine.

Portfolio menadžer za energetiku UNDP-a gospođa Maja Matejić izjavila je da su resursi Srbije kada je reč o biomasi veliki i da predstavljaju oko 60 odsto potencijala u obnovljivim izvorima energije. Prema njenim rečima, investitori moraju biti registrovani za obavljanje delatnosti i moraju imati obezbeđen kredit za finansiranje projekta.

Savetnik u Udruženju za energetiku i energetsko rudarstvo u Privrednoj komori Srbije gospođa Vera Ražnatović istakla je da će u okviru projekta biti formirana elektronka berza biomase, ali radiće se i na stvaranju poslovnog ambijenta koji bi trebalo da doprinese povećanju energetske efikasnosti.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije raspisalo je 8. maja 2015. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa. Javni poziv se sprovodi u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, a finansira ga Globalni fond za životnu sredinu i UNDP. Kako je navedeno, cilj projekta je održivo korišćenje energije kroz diversifikaciju izvora energije i razvoj tržišta biomase za korišćenje u energetske svrhe. U planu je izgradnja osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa, a ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 1,6 miliona dolara.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs