Predstavljen predeo izuzetnih odlika Кaraš-Nera

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu prošlog četvrtka održana je promocija publikacije i otvorena izložba fotografija „Predeo izuzetnih odlika Кaraš-Nera“ na kojoj su učestvovali dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, dr Ratko Bajčetić, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, Marina Tomić v.d. direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, autor teksta fotomonografije mr Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Geza Farkaš, autor i urednik fotografija.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Skup je pozdravila Marina Tomić v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i zahvalila se direktoru Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dr Vuku Vukićeviću zato što je prepoznao značaj ove promocije i omogućio da se ista održi u njihovim prostorijama, zahvalila se i dr Ratku Bajčetiću i Oliviji Tešić na organizaciji, kao i autoru teksta fotomonografije Nikoli Stojniću i autoru i uredniku fotografija Gezi Farkašu.

Napomenula je da su oni svojim znanjem i iskustvom doprineli da danas imamo jednu ovakvu fotomonografiju ispred sebe.

„Drago mi je da se ovakve promocije dešavaju jer je to dokaz da smo zainteresovani i željni da saznamo kakvim sve prirodnim vrednostima raspolaže naša zemlja. Skladan i zanimljiv opis kao i predivne fotografije ovog predela nisu ineteresantne samo za biologe, odnosno za nauku, već i za sve ljude i sve generacije. Čovek kao deo prirode ima stalno potrebu da bude u vezi sa njom, a ova promocija i izložba dobar su način da se te veze ojačaju „, istakla je Marina Tomić.

Prisutnima se pored dr Vuka Vukićevića, dr Ratka Bajčetića i Geze Farkaša, obatio i mr Nikola Stojnić, autor teksta ove e.

On je napomenuo da je zadužen, u okviru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, da koordiniše zaštitom ovoj jednog izuzetnog područja.

Mr Nikola Stojnić je održao prezentaciju na temu „Opčinjenost pticama kao osnov zaštite i razvitka Predela izuzetnih odlika „Кaraš – Nera“.

Milisav Pajević