Predstavljen Pravilnik o otpadnim vozilima

Srbija | Održivi razvoj

autootpad-2 eko.minpolj.gov.rsMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kraljevo organizovalo je skup u Čačku na kome je predstavljen Pravilnik o načinu i postupku upravljanja otpadnim vozilima koji  je usvojen 2010. godine.

Kako je navedeno, cilj sastanka je bio upoređivanje evropskog i srpskog zakonodavstva iz oblasti upravljanja otpadnim vozilima.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Radmila Šerović izjavila je da je cilj Pravilnika sprečavanje zagađenja s obzirom na to da veliki broj auto-otpada ne ispunjava propisane uslove u pogledu zaštite životne sredine. Ona je dodala da je ovim dokumentom tačno propisano kako treba postupati sa otpadnim vozilima, ali da danas postoji veliki broj malih stovarišta ili auto-otpada koji nisu pogodni za odlaganje automobila. Prema njenim rečima, ovo predstavlja veliku opasnost po životnu sredinu zbog toga što se u njima nalaze opasne materije, otpadna ulja i akumulatori zbog čega je potrebno izdavati dozvole i licencirati ovakve otpade.

Gospođa Šerović je dodala da licencirani auto-otpadi moraju da poseduju nepropusnu podlogu i betoniran prostor na kome bi se odlagali otpadni automobili i delovi. Takođe, potrebno je ispuniti uslove Studije o uticaju na životnu sredinu koja sadrži tretman ulja, kapacitet otpada, mere zaštite od požara itd.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

izvor: eko.minpolj.gov.rs