Predstavljen potpuno električni autobus eCitaro

Vesti | Mobilnost

 

Foto: https://www.daimler.com/

Foto: https://www.daimler.com/

Kompanija Mercedes-Benz predstavila je svoj potpuno električni autobus eCitaro i već je primila i prve porudžbine.

Autobus eCitaro je Mercedesov odgovor na potrebe malih i velikih gradova kao i metropola za “čistim” transportom.

Ovaj autobus je baziran na najprodavanijem gradskom autobusu na svetu, a to je Citaro koji je prodan u više od 50.000 primeraka širom sveta.

Autobusi imaju identičnu šasiju, ali je eCitaro dobio redizajniranu karoseriju. To se najbolje vidi napred, gde je logo brenda još veći (promera 29 cm) i kombinovan je sa trodimenzionalnim ukrasnim detaljima i sjajnim površinama. Zadnja svetla i branik su preuzeti od standardnog Citara.

Autobus pokreću električni motori koji zajedno isporučuju 335 KS i 970 Nm obrtnog momenta, a napaja ih litijum-jonska baterija podeljena na deset modula ukupnog kapaciteta od 243 kWh. Moduli su smešteni u zadnji deo autobusa, kao i na njegov krov.

Mercedes-Benz eCitaro je težak 13,44 tone, a maksimalna nosivost je nešto veća od šest tona. To znači da može prevoziti 85 do 90 putnika. Baterije se pune preko Combo 2 konektora, a u budućnosti će nemački proizvođač ponuditi opciju napajanja autobusa putem pantografa.

Svetska premijera autobusa će biti upriličena na Sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru u septembru, a proizvodnja eCitara počeće do kraja godine. Mercedes je već primio 20 porudžbina, a ti autobusi će se koristiti u Hamburgu.

Milisav Pajević
Izvor: Energetika.ba / Klix.ba