Predstavljen pilot projekat povećanja energetske efikasnosti u industriji

syntropolis.net energetska efikasnost

U Informativnom centru za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC centru) u Beogradu predstavljen je pilot projekat „Implementacija sistema energetskog menadžmenta u industriji po UNIDO metodologiji“.

Direktor BSC centra gospođa Marija Vujaković izjavila je da je centar od organizacije UNIDO dobio ovlašćenje za realizaciju ovog značajnog projekta kako bi se doprinelo povećanju energetske efikasnosti. Navela je da je u pilot projekat uključeno 10 kompanija koje će implementirati sistem za upravljanje energetskom efikasnošću u cilju uštede energije.

Ekspert UNIDO projekta gospodin Dragomir Vasić istakao je da je cilj projekta pozitivno uticanje na povećanje energetske efikasnosti. Dodao je da je najvažnije promeniti svest o potrebi uštede energije, zatim sprovesti odgovarajuće organizacijske promene, postići optimizaciju proizvodnih procesa i tako ostvariti uštede. On je naveo da se uz minimalna sredstva mogu dostići uštede od čak 15 odsto.

Pilot projekat će trajati devet meseci, a kompanije će u okviru projekta primenom ISO standarda 50001po UNIDO metodologiji unaprediti svoju energetsku efikasnost, ali će moći da licenciraju svoje stručnjake za buduće nacionalne UNIDO eksperte.

Sandra Jovićević

foto: syntropolis.net

izvor: dnevnik.rs