Predstavljen monitoring životne sredine u AP Vojvodina

18042016_zavod_1

U ponedeljak 18. aprila 2016. godine u Novom Sadu održan je okrugli sto „Monitoring životne sredine u AP Vojvodina – površinske vode i nepoljoprivredno zemljište“.

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine AP Vojvodine gospodin Slobodan Puzović izjavio je da je životna sredina često na margini u odnosu na ekonomske i socijalne aspekte, a monitoring životne sredine uglavnom je potcenjen. Kako je istakao, bez adekvatnog monitoringa ne zna se stvarno stanje životne sredine, a bitan je i za ispunjavanje zahtevnih evropskih standarda u ovoj oblasti. Dodao je da se monitoringom mogu baviti samo akreditovane institucije i stručnjaci sa odgovarajućim dozvolama kako bi tako dobijeni podaci mogli da se stave u regionalnu, nacionalnu i međunarodnu bazu podataka.

Gospodin Puzović je naveo da samo uz kontinuitet praćenja parametara zemljišta, vode, vazduha, biološke raznovrsnosti možemo sagledati promene. Kako je dodao, monitoring je značajan zbog utvrđivanja crnih ekoloških tačaka, ali i zbog modifikovanja ciljeva, prilagođavanja metoda i postizanja najboljih rezultata sa najmanje resursa. Istakao je i da monitoring u Srbiji mora biti na znatno višem nivou od trenutnog.

U okviru okruglog stola predstavljen je monitoring površinskih voda u AP Vojvodina, kao i rezultati monitoringa nepoljoprivrednog zemljišta. Istaknuto je i da se monitoring na teritoriji AP Vojvodine sprovodi od 2002. godine.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs