Predstavljen Informacioni sistem za životnu sredinu Crne Gore

Region | Održivi razvoj

U Crnoj Gori je 16. maja 2017. godine održan završni Visibility event projekta „Uspostavljanje i razvoj informacionog sistema životne sredine“, u cilju predstavljanja koncepta Informacionog Sistema za životnu sredinu (EIS), odnosno njegovih funkcionalnosti i glavnih osobina.

Informacioni sistem životne sredine Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine, kao korisniku, pruža pouzdane i blagovremene informacije o životnoj sredini. EIS ima dvojni fokus; kao prvo, da pruži podršku izveštavanju kada su u pitanju informacije koje se zahtevaju u prioritetnim setovima podataka u skladu sa Evropskom mrežom za obaveštavanje i posmatranje u oblasti zaštite životne sredine EIONET (zagađenost vazduha, kvalitet vazduha, promene klime, biodiverzitet, vode i otpad). Sa druge strane, ovaj informacioni sistem fokusira se na obradu nacionalnih indikatora (NI) za životnu sredinu u Agenciji, koji uz navedene EIONET oblasti, takođe obuhvataju zemljište, ribarstvo i poljoprivredu, kao i sektorske pritiske na životnu sredinu kao što je energetika, turizam i saobraćaj.

Projektom je predviđena ocena postojećeg stanja, integrisanje postojećih, kao i razvoj novih baza podataka i aplikacija, kojima će biti obuhvaćeni svi segmenti rada Agencije.

Informacioni sistem zaštite životne sredine pokriva širok spektar sektora životne sredine. To uključuje aktivnosti u raznim oblastima, od prikupljanja, skladištenja i obrade podataka do diseminacije informacija u formi dokumenta, izveštaja, servisa itd.

Projekat „Uspostavljanje i razvoj informacionog sistema životne sredine“ finansiran od strane Evropske unije, implementirala je kompanija Teched – savetodavne usluge, sa sedištem u Zagrebu.

izvor: epa.org.me

Sandra Jovićević