Predstavljen deseti Mikser festival 2019

Srbiji su potrebni novi modeli održivog privređivanja i kreativnog inoviranja koji će neposredno uvažavati ekološke standarde i princip ostvarivanja zdrave i uređene životne sredine, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na predstavljanju programa desetog jubilarnog Mikser festivala koji će biti održan od 24. do 26. maja u Beogradu, na Donjem Dorćolu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Deseti jubilarni Mikser festival 2019, kako je objasnila kreativni direktor Festivala Maja Lalić, ove godine posvećen je znanju, inovacijama, razmeni ideja, alternativnim modelima i protoku informacija, pod sloganom „Cirkuliši!“, kako bi građanima ponudili iskustvo održivosti u svim društvenim aspektima, i tako ih podstakli da realizuju principe održivosti u svom svakodnevnom životu.

Izražavajući punu podršku održavanju ove multikulturalne manifestacije sa ekološkim predznakom, ministar Trivan je istakao da je festival Mikser upravo uspešan primer snage i uloge civilnog duštva u menjanju društva na bolje.

Kako je ocenio, Mikser festival ne predstavlja samo manifestaciju gde se mešaju i povezuju ideje i stvaraoci iz različitih društvenih oblasti, već platformu za kreativno promišljanje o održivim rešenjima koji vode napretku. Ona pokazuje kako se naše društvo menjalo u pravcu evropskih vrednosti i standarda, naročito u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

– Svi zajedno smo jedno veliko celo, i nijedna država ne može bez razvijenog civilnog društva, naglasio je ministar.

Poslednje decenije pokazale su da održivi razvoj za koji se svet opredelio kao koncept nije dovoljan da sačuva Planetu, i da je potrebno da se menja, ne samo tehnologija, već i navike i ponašanje modernog čoveka, kako bi zaustavili pogubne posledice civilizacijskog razvoja.

Zelena ekonomija ili cirkularna ekonomija je moguć odgovor za budućnost, i nema efikasne zaštite životne sredine i razvoja bez primene principa cirkularne ekonomije u privređivanju i celokupnom društvu, zaključio je Trivan.

Stalna predstavnica UNDP Steliana Nedera, izražavajući zadovoljstvo zbog partnerstva ove organizacije sa Mikser festivalom na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji, rekla je da je koncept održivosti u samom središtu programa i rada ove organizacije, a u osnovi održivog razvoja cirkularna ekonomija, odnosno težnja za pametnim korišćenjem, gde se ide na smanjenje otpada, i u što većoj meri na ponovno vraćanje iskorištenih proizvoda u proizvodnju.

Predstavljanju Programa prisustvovao je ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici, i direktor Muzeja nauke i tehnike Rifat Kulenović koji je kao domaćin pozdravio prisutne.

Milisav Pajević