Predstavljen CEDEF vodič za upravljanje otpadom

Srbija | Održivi razvoj

Predstavljanje CEDEF Vodica cedeforum.org

U sredu 24. decembra 2014. godine Centralno evropski forum za razvoj predstavio je svoj vodič „Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom u Beogradu i Republici Srbiji“.

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije gospodin dr Branislav Blažić izjavio je da ovaj vodič predstavlja dokument koji će pomoći u rešavanju pitanja Akcionog plana upravljanja otpadom.

Predstavnik ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Željko Pantelić istakao je da je u toku revizija Strategije upravljanja otpadom koja će biti usklađena i sa predlozima koji dolaze iz industrije otpada.

Sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda gospodin Goran Trivan izjavio je da je Sekretarijat napravio plan upravljanja otpadom grada Beograda koji je ocenjen kao jedan od najboljih u Evropi.

Vodič sadrži najbolja rešenja za unapređenje sistema upravljanja otpadom u Republici Srbiji, a sve u cilju postizanja visokih ekoloških standarda i kvalitetnije životne sredine, navodi se u saopštenju CEDEF-a. Između ostalog predstavljen je i regulatorni okvir u oblasti upravljanja otpadom, pregled stanja deponija u Srbiji, potencijali reciklaže, uloga lokalnih zajednica i reforma javnih komunalnih preduzeća, tehnologije za upravljanje otpadom i tretman opasnih voda.

CEDEF vodič „Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom“ izrađen je nakon sedam javnih debata (od decembra 2013. do jula 2014. godine) čije je glavni organizator bio Centralno evropski forum za razvoj.

Na predstavljanju CEDEF vodiča za upravljanje otpadom bilo je prisutno oko 120 predstavnika industrije, stručne javnosti, državnih institucija i medija.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org