Predstavljen blok A-3 termoelektrane „Nikola Tesla“

Srbija

a3 revitalizacija tent.rs

Blok TENT-A3 termoelektrane „Nikola Tesla“ sinhronizovan je na mrežu „Elektroprivrede Srbije“ 4. februara 2015. godine.

Direktor TENT A gospodin Mihailo Nikolić izjavio je da je na bloku A3 promenjeno skoro dve trećine postrojenja. On je istakao da je zamenjena postojeća turbina čime je povećana snaga ovog bloka na 328,4MW. Osim toga, obavljen je kapitalni remont generatora sa zamenom korseta i fabričkim remontomrotora generatora. Takođe je ugrađeno oko 800 tona cevi, a implementirana je i nova verzija Siemensovog sistema upravljanja „Siemens SPPA T-3000“, dodao je gospodin Nikolić.

Direktor PD TENT gospodin Čedomir Ponoćko rekao je da su svi radovi uspešno okončani, kao i da su glavni efekti smanjenje emisije praškastih materija ispod 50 miligrama po normalnom kubnom metru i smanjenje emisije azotnih oksida ispod 200 miligrama po normalnom kubnom metru.

Revitalizacija bloka A-3 započeta je 1. jula 2014. godine, a vrednost radova izosila je 78 miliona evra. Projekat je realizovalo više od 30 domaćih i stranih firmi. U sklopu revitalizacije popvećana je snaga ovog postrojenja sa 305MW na 328,4MW, a smanjeni su i negativni uticaji na životnu sredinu.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs