Predstavljen Akcioni plan za bioenergiju na teritoriji AP Vojvodine

Svet

dani energetike zavrseni

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospođa Nataša Pavićević Bajić na „Danima energetike“ u Novom Sadu predstavila je Akcioni plan za bioenergiju na teritoriji AP Vojvodine. One je izjavila da se u AP Vojvodini oko 4 odsto toplotne energije proizvodi iz biomase, a cilj je da u sledećih pet godina ta cifra bude utrostručena. Kako je gospođa Pavićević Bajić istakla, godišnja ušteda bi mogla da bude oko 200 miliona evra samo upotrebom energenata domaćeg porekla. Ona je dodala da bi u narednih 10 do 15 godina potrošnja gasa mogla biti samo 20 do 30 odsto uz pomoć korišćenja obnovljivih izvora energije, što bi dovelo do razvoja domaće industrije i velikih ušteda.

Koordinator WEBSEFF (Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility) programa gospođa Svjetlana Opačić govorila je o kreditnoj liniji kojom se finansiraju energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Energetski savetnik opštine Vršac gospodin Dragoslav Dobrosavljević izjavio je da bi svaka opština trebalo da formira energetski menadžment koji će unaprediti energetsku efikasnost u opštini i doprineti značajnim uštedama.

Predstavnik Kancelarije za energetski menadžment opštine Vrbas gospođa Višnja Đukanović predstavila je softver koji koristi ova opština, a koji pokazuje ostvarene uštede u objektima.

Predstavnik Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu gospodin prof. dr Dejan Milenić izjavio je da bi veća pažnja trebalo da bude posvećena niskotemperaturalnim geotermalnim resursima do 30 stepeni Celzijusa. On je istakao da bi iskorišćenjem ovih geotermalnih izvora bila značajno smanjena zavisnost od fosilnih goriva, ali i povećana energetska efikasnost.

U okviru ove manifestacije održana je i javna rasprava o Akcionom planu za bioenergiju na teritoriji AP Vojvodine, a potpisani su i ugovori za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata štedljive javne rasvete, biomase i solarne energije u javnim ustanovama.

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodinaa.gov.rs