Predstavljen Akcioni plan EE Crne Gore

ee_1

Početkom jula ove godine u Privrednoj komori Crne gore predstavljen je nedavno usvojeni Akcioni plan energetske efikasnosti Crne Gore za period od 2016. do 2018. godine.

Planom su definisana četiri cilja koja se odnose na implementaciju Zakona kompletiranjem i unapređenjem regulatornog i poboljšanjem institucionalnog okvira, podizanje svesti o novim zakonskim zahtevima i dobroj praksi u oblasti energetske efikasnosti kod institucija javnog sektora, lokalnih samouprava, velikih potrošača, profesionalnih organizacija i ostalih, poboljšanje statističkog i monitoring sistema u oblasti energetske efikasnosti i implementaciju mera za uštedu energije sa prepoznatljivim rezultatima. Doneto je 19 mera energetske efikasnosti, kao i dva pravilnika koja se odnose na veš mašine, sijalice, uređaje za klimatizaciju, a predviđeno je i donošenje još četiri pravilnika do kraja ove godine.

Istaknuto je da će biti donet plan održive urbane mobilnosti i izrađena studija za korišćenje obnovljivih izvora energije u sektoru transporta.

Sandra Jovićević

izvor: privrednakomora.me