Predstavljen projekat „Green roof” (Zeleni krov)

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo razgovarala je sa direktorom Druge gimnazije Sarajevo Seidom Alibegovićem o aktualnim projektima ove srednjoškolske ustanove koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Direktor Alibegović je predstavio projekat „Green roof” (Zeleni krov), koji je inicirala uprava ove škole zajedno sa učenicima. Reč je o sistemu koji predstavlja novi ekološki trend u građevinarstvu i arhitekturi gde su krovovi zgrada delimično ili u celosti prekriveni vegetacijom, zasađenom preko vodootporne membrane.

Ovakvi krovovi često imaju i sisteme drenaže i irigacije, a njihova korist za građevinu i životnu sredinu je višestruka, jer apsorbuju kišnicu, stvaraju dodatnu toplotnu, zvučnu i drugu izolaciju.

Takođe, ulepšavaju okolinu, jer vegetacija i zelenilo opuštaju ljude, daju čist vazduh i snižavaju temperaturu u gradu u letnom periodu.

Ministarka Edita Đapo i direktor Alibegović su razgovarali i o načinima i mogućnostima sprovođenja projekta energetske efikasnosti i u zgradi Druge gimnazije kojim bi,  bile ostvarene višestruke koristi, jer bi postojeći sistem zagrejavanja bio zamenjen novim, efikasnijim i jeftinijim, a uz to bi učenici i zaposleni ove škole boravili i radili u zdravijoj sredini.

Dajući podršku ovim projektima, ministarka Đapo je istakla da je Druga gimnazija bila i ostala jedan od brendova glavnog grada Bosne i Hercegovine kada je reč o obrazovanju, jer su njeni učenici uvek ostvarivali zapažene rezultate tokom školovanja i kasnije u svim domenima života i rada.

Milisav Pajević