Predstavljanje post-skrining dokumenta za Poglavlje 27

stana bozovic

U ponedeljak 21. jula 2015. godine organizovan je skup na kome je predstavljen post-skrining dokument za Poglavlje 27 civilnom društvu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da je ovo radna verzija post-skrining dokumenta koji predstavlja sistematski uređen prikaz na upitnik Evropske komisije iz oblasti Zaštita životne sredine. Ona je dodala da se nada da će otvaranje Poglavlja 27 biti bez početnih merila, a ukoliko se Poglavlje 27 otvori bez početnih merila to će predstavljati presedan u pretpristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima za ovakvo složeno poglavlje.

Gospođa Božović je najavila da će post-skrining dokument biti predstavljen Nacionalnom konventu, Privrednoj komori Srbije i Stalnoj konferenciji gradova i opština nakon čega će biti prosleđen svim zainteresovanim Ministarstvima, a zatim i na usvajanje Vladi Republike Srbije. Kako je istakla, očekuje se da dokument bude upućen Evropskoj komisiji početkom avgusta 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs