Predstavljanje Beograda na forumu Inicijative UN „Održiva energija za sve” u Njujorku

Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Na forumu Inicijative UN „Održiva energija za sve”, koji je održan u Njujorku, uz oko 1.700 učesnika iz celog sveta učestvovala je i delegacija Grada Beograda, Miodrag Grujić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Petar Vasiljević iz JKP „Beogradske elektrane” i Jelena Živković, predstavnica UN, Srbija.

Ideje foruma bile su uspostavljanje partnerstava, razmena ideja, modela, iskustava, povezivanje gradova, država, proizvođača, projektanata, konsultanata i finansijera, a cilj razmatranje načina za kretanje dalje, brže, zajedno, kao i ostvarivanje globalnih ciljeva inicijative. To su obezbeđenje održive, dostupne i dovoljne energije za sve do 2030. godine, uz dupliranje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

Miodrag Grujić je predstavio stanje efikasnosti i potencijale daljinskog grejanja u Beogradu, do sada preduzete korake na realizaciji projekta, kao i nekoliko potencijalnih projekata u ovoj oblasti, a Petar Vasiljević efekte i procenu troškova potrebnih za kompletnu energetsku sanaciju zgrada priključenih na daljinsko grejanje u Beogradu, kako bi se njihova efikasnost duplirala, što je i cilj inicijative.

Očekivanja od oba projekta su mnogo veća i konkretnija – da se sagledavanjem stanja i potencijala privuku veliki fondovi, finansijeri, konsultanti, proizvođači i distributeri opreme u cilju znatnog povećanja energetske efikasnosti u Beogradu.

Gradski fond za energetsku efikasnost nedavno je osnovan upravo zbog velike potrebe za energetskom sanacijom objekata. Posvećivanjem energetskoj efikasnosti i upotrebi obnovljivih izvora energije, Beograd može mnogo napredovati, biti bogatiji i zdraviji i razviti čitave privredne grane.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević