PREDSTAVLJAMO Prvu ambasadu sa platinastim LEED sertifikatom

ambasada finske

Ambasada Finske koja se nalazi u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama postala je prva ambasada u SAD-u koja je dobila platinasti LEED sertifikat.

Finska ambasada u Vašingtonu izgrađena je 1994. godine, a projektovali su je arhitekte iz Finske Mikko Heikkinen i Markku Komonen. Okružena je šumom, a poseduje elegantan dizajn. U prvoj deceniji 21. veka u ambasadi su obične sijalice zamenjene energetski efikasnim, a zatim je urađeno sve potrebno da bi se prilagodila rigoroznim LEED standardima.

Agencija za zaštitu životne sredine je finskoj ambasadi dodelila Energetsku zvezdicu (Energy star) 2008. godine, dok joj je zlatni LEED sertifikat dodeljen 2010. godine.

Ambasada je zlatni LEED sertifikat dobila iskorišćenjem prirodnog osvetljenja, uvođenjem sistema slobodnog hlađenja koji je drastično smanjio potrošnju električne energije. Značajna ušteda vode postignuta je ugradnjom uređaja koji smanjuju potrošnju vode u zgradi. Osim toga, koriste se ekološka sredstva za čišćenje, a reciklaža je glavni prioritet. Takođe, osoblje u ambasadi podstiče se da koristi hibridne automobile koji ne zagađuju životnu sredinu, da koristi javni prevoz ili da pešači.

U cilju dobijanja platinastog LEED sertifikata finska ambasada je još više smanjila potrošnju energije, pre svega kroz prilagođavanje sistema grejanja i hlađenja radnom vremenu. Tako se ovaj sistem isključuje na kraju radnog vremena, a ne radi ni vikendima. Slavine u kupatilu su zamenjene novima koje koriste samo 2,2 litra vode u minutu, iako Federalni vodovodni standard propisuje da slavine ne bi trebalo da koriste više od 11 litara vode u minutu. Takođe, zamenjeni su i neki tuševi pa njihova potrošnja vode po minutu iznosi nešto manje od 7 litara. Upotreba spoljašnjeg osvetljenja u večernjim satima je redukovana. Ambasada proizvodi manje otpada nego ranije, što je postignuto nekorišćenjem plastičnih čaša, tanjira i pribora na prijemima, a pokušava da eliminiše i otpad od hrane. Osim toga, kompostira lišće, travu i grančice, a ima i sistem za sakupljanje atmosferskih padavina. Nameštaj se popravlja, a novi nameštaj koji je kupljen za saunu sastoji se od biorazgradivih materijala.

Ovim merama, smanjena je potrošnja električne energije za 50 odsto u odnosu na sredinu prve decenije 21. veka, i gasa za oko 65 odsto. Takođe, amabasada je kupila i dovoljno kredita za napajanje čitave zgrade energijom iz obnovljivih izvora.

Platinasti LEED sertifikat je finskoj amabasadi u Sjedinjenim Američkim Državama dodeljen početkom 2015. godine kada je nakon resertifikacije dobila 89 bodova.

Inače, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Finskoj jedina je druga ambasada na svetu koja poseduje platinasti LEED sertifikat.

Podsetimo, LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) predstavlja program sertifikacije zgrada, kuća i zajednica. Postoji četiri nivoa sertifikacije, a broj bodova određuje kojem nivou sertifikacije objekat pripada. Osnovni LEED sertifikat dodeljuje se objektima koji imaju od 40 do 49 bodova; srebrni LEED sertifikat dodeljuje se objektima sa brojem bodova između 50 i 59; zlatni LEED sertifikat poseduju objekti koji imaju od 60 do 79 bodova, dok se platinasti LEED sertifikat dodeljuje objektima koji imaju 80 ili više bodova.

Sertifikaciju vrši nezavisni međunarodni sistem za sertifikaciju, a odluka je transparentna s obzirom da su svi podaci dostupni javnosti.

LEED sertifikate poseduje preko 18 hiljada objekata u Sjedinjenim Američkim Državama, a ovakva sertifikacija primenjuje se u preko 40 zemalja sveta.

Sandra Jovićević

foto: afsa.org

izvor: finland.org