PREDSTAVLJAMO Projekat upravljanja otpadom Osnovne škole „Sveti Sava“ u Kragujevcu

Srbija | Predstavljamo

KGFIAT tanjug.rs

Kompanija „Fijat Krajsler automobili Srbija“ sredinom juna ove godine dodelila je prvu nagradu Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Kragujevcu za projekat upravljanja otpadom.

Na čelu pobedničkog projekta „Prirodu biraj – recikliraj“ nalazi se nastavnik biologije iz ove škole mr Ana Đokić Ostojić zajedno sa učeicima sedmog razreda, članovima ekološke sekcije, Tijanom Milošević, Anđelom Juriševićem, Matijom Laušević, Lukom Laušević, Lazarom Stojanovićem i Anđelom Dimitrijević.

Gospođa Đokić Ostojić u intervjuu za Energetski Portal istakla je da je ekološka sekcija već dugo aktivna u ovoj školi, kao i da su učenici sedmog razreda nakon organizovane posete kompaniji „Fijat Krajsler automobili Srbija“ bili zainteresovani za konkretnu akciju. Prema njenim rečima, projekat „Prirodu biraj – recikliraj“ odnosi se na upravljanje otpadom na nivou selekcije u celoj osnovnoj školi, vremenski je dobro usaglašen, nije ograničen i održiv je. Ona je dodala da je u planu povezivanje sa mesnim zajednicama kako bi se projekat razvio na nivou grada.

Projekat je započet u maju 2015. godine, a očekuje se da će trajati tokom cele sledeće školske godine. U okviru projekta do sada je izrađena prezentacija o upravljanju otpadom, a učenici su upoznati sa vrstama otpada u školi i njegovom uticaju na životnu sredinu. Imenovani su i ekološki ambasadori koji će nadgledati aktivnosti iz oblasti upravljanja otpadom u odeljenjima. Očekuje se da se od septembra 2015. godine nastave aktivnosti motivacijom učenika i zaposlenih u školi za učešće u ovom projektu. Tako će prezentacija o upravljanju otpadom biti održana u svim odeljenjima od 1. do 8. razreda, a zatim će svako odeljenje izrađivati kutije za odlaganje papira i plastike u učionicama. Osim toga, u holu škole biće postavljene kutije za plastiku, papir i limenke. Sve aktivnosti će biti dokumentovane, a na kraju školske godine biće prezentovane roditeljima i javnosti.

Na pitanje o daljim aktivnostima u oblasti upravljanja otpadom, nastavnica biologije gospođa Đokić Ostojić istakla je da je u planu izrada umetničkih predmeta od reciklažnog materijala, kao i organizovanje izložbe na kojima će se ovi predmeti prodavati. Osim toga, učenici će organizovati i ćišćenje naselja u kome se nalazi ova kragujevačka škola.

Sandra Jovićević

foto: tanjug.rs